Wednesday, June 18, 2008

HARGA MINYAK DIMAINKAN OLEH SPEKULATOR YAHUDI.

Idris Jala (Pengarah Urusan MAS) menyatakan harga minyak dunia sebanyak USD135 adalah tidak realistik. “Mereka ini spekulator membeli saham minyak pasaran hadapan yang akhirnya menyebabkan berlakunya pengurangan bekalan minyak”. Idris menyatakan ada dua cara untuk mengetahui bekalan minyak kurang.

“Pertama, lihat pada kapal minyak di laut, kalau hanya terapung dilaut sahaja. Itu bermakna tiada proses minyak dan pengagihan minyak berlaku. Jika sebaliknya, maka bekalan minyak mencukupi”.

“Kedua, pergi ke stesen petrol. Jika ada barisan panjang, itu bermakna ada kekurangan minyak. Sekali lagi, pekara ini tidak berlaku. Ini bermakna bekalan minyak mencukupi.

“ Sebagai bekas pekerja dalam industry minyak, saya memberitahu anda bahawa tidak berlaku kekurangan bekalan minyak”. Idris juga menyatakan penganalisa dan syarikat kewangan yang membuat kenyataan bahawa bekalan minyak kurang juga adalah terdiri daripada pedagang & pelabur saham minyak. Bila ditanya berapakah harga minyak yang sepatutnya, Idris menyatakan harga sebenar tanpa spekulasi ialah USD40.

Idris menyatakan dia tidak mempercayai spekulator yang meniagakan saham secara atas angin. Idris adalah bekas Senior Eksekutif Shell di London dan the Hague selama 20 tahun.” Semasa di Shell, ada spekulator Cuma memujuk bos saya supaya membeli saham Enron (sebuah syarikat minyak US), tetapi saya memberitahu bos saya agar menolaknya kerana kita melakukan transaksi (saham) yang tidak boleh disentuh secara nyata”.

Tindakan Idris itu tepat kerana Enron adalah syarikat minyak yang telah jatuh teruk sejak 4 tahun lalu dan sedang menghadapi masalah penipuan akaun kewangan yang besar.

(Sumber : “Idris : There’s No Global Fuel Shortage”, The Star, 5 June 2008)

Analisis : Ini menunjukan bahawa spekulator sekali lagi menjadi penyebab kepada kenaikan harga minyak dan makanan. Strategi ini sudah jelas tertulis dalam Protokol Ke-3. Sepuluh tahun lepas spekulator matawang seperti Soros sudah menyerang bursa saham Malaysia dan beberapa buah negara Asia. Pada 1998, mereka mengikuti apa yang tertulis dalam Protokol 20 Zionis. Pada 2008, sekali lagi mereka menyerang harga, kali ini minyak dan makanan.

Apakah Yahudi seperti Soros tidak terlibat sama sekali kali ini? Bila kerajaan mahu ditukar secara demonstrasi harga maka senanglah agen-agen Yahudi seperti Anwar naik menjadi PM nanti. Dulu mereka tukar regim sesebuah negara atas alasan demokrasi dan ketidakstabilan ekonomi. Kini mereka mahu kerajaan ditukar atas alasan harga minyak. Kalau kita cepat melatah, kita akan masuk dalam perangkap mereka.

No comments: